Старая версия сайта
12+
Издаётся с 1924 года
В интернете с 1995 года
Топ 10

Разбираем рецепты. Мудрый совет. Выпуск 15

Дата: 30 июня 2015, 23:00
Автор:

Как объяснить, с чем сделан наш традиционный черемуховый торт, если иностранцы не знают, что такое черемуха? Прекрасные душистые кисти цветов на вид напоминают гостям… белую сирень. Из нее, как известно, пироги не пекут.

Даем не перевод, а объяснение.

This is a tree indigenous to the area. It bears little black berries similar to tiny cherries; they are gathered, dried and mashed into powder which is then added to cakes and various dishes. It is also made into jam preserves.

Впервые услышав в детстве фразу You need to need carefully, я не поняла ее смысла, понадобился словарь. С тех пор проверяю и учеников, и студентов, и коллег. Вот что имелось в виду: You need to knead carefully. Knead /ni:d/ – вымешивать (тесто), мять (что угодно). Это слово не встречается ни в одном учебнике, но зато его можно увидеть в любой кулинарной книге и в художественной литературе. Например, волнуясь, человек мнет, сжимает в руках предмет одежды, постельное белье и т.д. Тот же глагол используется при описании котов: My cat likes to knead my knees, he is very careful about that. Если вам «вступило» в плечо или шею, вы делаете самомассаж, совершая те же движения пальцами, какие обычно хозяйки делают, вымешивая тесто, то есть осторожно проминаете, массируете больное место. Услышав в речи давно знакомый глагол need и заметив, что он никак не вписывается в контекст, подумайте, может быть, имеется в виду его омофон knead.

Один из самых увлекательных практических уроков, которые мне приходилось проводить, – урок о хлебе. Современные городские дети часто не представляют себе, откуда берется хлеб. Приношу рецепты в класс. Использую их и на занятиях со взрослыми. Для того, чтобы понять любой рецепт, стоит сначала составить небольшой словарик и проверить себя на знание нужных терминов.

GLOSSARY FOR RECIPES

Knead, v. to press a mixture of water and flower many times with your hands, to shape into dough.

Mix, v. to combine two or more substances together so that they form one, e.g. water and flour.

Stir, v. to move around liquid, any substance with a spoon or other utensil to make one mixture.

Stick, v. (pp. stuck) to attach or be attached to a surface.

Grease, v. to coat a pan, baking shape etc. with grease or butter to prevent stuff sticking to them.

Mash, v. to crush or press something.

Sprinkle, v. to scatter small drops of liquid or small pieces of something.

Grate, v. to rub something against a rough or sharp surface in order to break it into small pieces.

Banana and Cranberry Bread

Ingredients:

½ cup sugar; ¼ pack butter (50 gr); 1 mashed banana; ¼ cup milk; 1 egg; 1 cup flour; ½ teaspoon baking soda; a small handful of mashed walnuts; ½ cup mashed cranberries.

Directions

Mix sugar and butter together; add banana, milk and egg mixing well. Add baking soda and flour, mix. Stir in nuts and cranberries, stir well. Add a little flour if needed. The dough should be as thick as any cake batter. Grease a shape, sprinkle a little flour on its bottom, and spread batter evenly in a loaf pan. Put into the oven, turn the heat on 180 degrees C. Bake for about 40 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the bread comes out clean. Bread should be brown in color. Turn off heat, let bread sit there for a few minutes. Take it out, remove from pan and cool on a wooden board or dish.

NB. If you have a large family or if you are baking it to share with visitors, double all the ingredients and take a bigger baking shape. If you do not have a banana, grate a small apple instead. You can also substitute blueberries for cranberries. Be creative!

French Bread

2 teaspoons dry yeast, 1 cup warm water, a pinch of salt, 1 teaspoon sugar, 2 tablespoons vegetable oil, 2-3 cups flour.

Directions.

In a large mixing bowl or saucepan, dissolve yeast, sugar and salt in warm water; let the mixture sit for 10-15 minutes until uniform. Add oil, mix, add flour, mix well until a firm dough is formed. Cover and let rise for an hour. Punch dough down carefully, let it sit for half an hour. Take out dough onto a floured surface. You need to knead it carefully before placing into a greased baking shape. Cover with a kitchen towel and let sit for another half hour. With a sharp knife, make diagonal surface slashes across top of loaf. Put into oven and bake at 200C for 25-30 minutes or until golden-brown. Turn off heat, let it sit in the oven for a few minutes. Take out, put on a board, cover with a towel or cloth napkin, press a little to check that it crackles and let it cool.

Enjoy!

Нина Коптюг, кандидат филологических наук, Новосибирск

Все выпуски рубрики \”Мудрый совет\”.


Читайте также
Комментарии


Выбор дня UG.RU
Профессионалам - профессиональную рассылку!

Подпишитесь, чтобы получать актуальные новости и специальные предложения от «Учительской газеты», не выходя из почтового ящика

Мы никому не передадим Вашу личную информацию
alt